Kwas ferulowy – z czym łączyć w pielęgnacji skóry?

Kwas ferulowy – z czym łączyć w pielęgnacji skóry?

Kwas ferulowy, obok kwasu hialuronowego należy do grupy łagodnych kwasów. Jest on przeciwutleniaczem o różnokierunkowym działaniu na skórze. Badania producentów kosmetyków potwierdzają jego właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne, rozjaśniające i ochronne skóry. W naszym artykule omówimy pochodzenie kwasu ferulowego, jego zalety w codziennej pielęgnacji oraz z jakimi innymi składnikami warto go łączyć, aby uzyskać jeszcze lepsze efekty pielęgnacyjne.

Co to jest kwas ferulowy?

Kwas ferulowy jest naturalnym i mocnym przeciwutleniaczem, który występuje w ściankach komórkowych roślin takich jak ryż, owies, orzeszki ziemne, pomarańcze i jabłka. Związek ten odgrywa kluczową rolę w obronie rośliny przed zewnętrznymi czynnikami stresogennymi, takimi jak promieniowanie UV i zanieczyszczenia. Takie same właściwości pielęgnacyjne objawia na naszej skórze.

Rozkładając kwas ferulowy na czynniki pierwsze, jego budowa składa się z grupy: fenolowej, metoksylowej oraz łańcucha bocznego kwasu cynamonowego. Kwas ferulowy jest związkiem organicznym zwanym występującym także jako kwas hydroksycynamonowy. Jego kluczową super mocą jest wysoka skuteczność w redukowaniu i neutralizowaniu wolnych rodników, które spotykamy w naszym otoczeniu. Z punktu widzenia pielęgnacji jest to ważne, ponieważ wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które uszkadzają komórki i prowadzą do przedwczesnego starzenia się skóry. Przeciwutleniające właściwości kwasu ferulowego przewyższają skuteczność witaminy E i witaminy C. To czyni z niego naprawdę skutecznym składnikiem zwalczający stres oksydacyjny.

Korzyści z zastosowania kwasu ferulowego

  • Dzięki swojej budowie kwas ferulowy wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Celnie neutralizuje wolne rodniki, które pozostawione bez kontroli przyczyniają się do uszkodzenia komórek skóry. Są także odpowiedzialne za proces przedwczesnego starzenia się i pogorszenia stanu skóry. Kwas ferulowy chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak zanieczyszczenia. Ponadto zmniejsza oddziaływanie promieni UV i promieniowania elektromagnetycznego wytwarzane przez urządzenia.
  • Kwas ferulowy poprawia jakość skóry zwiększając produkcję kolagenu i elastyny. Dzięki niemu skóra staje się gładsza, jędrniejsza i bardziej sprężysta.
  • Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, które pomaga złagodzić zaczerwienienia i podrażnienia. Dzięki temu nadaje się do stosowania w produktach do pielęgnacji skóry przeznaczonych do skóry wrażliwej lub ze stanami zapalnymi. Hamuje również produkcję melaniny, która pomaga w leczeniu przebarwień, prowadząc w ten sposób do bardziej równomiernego kolorytu skóry i jaśniejszej cery.
  • Kwas ferulowy redukuje oznaki starzenia. Jeśli będziesz go regularnie stosować to zmniejszysz widoczność drobnych linii, zmarszczek i plamek pojawiających się z wiekiem. Bierze udział w procesie naprawy zewnętrznych uszkodzeń skóry, przyczyniając się w ten sposób do zachowania młodej i promiennej skóry.
  • Wyrównuje koloryt i teksturę skóry oraz rozjaśnia przebarwienia, które powstają w wyniku nadmiernej ekspozycji na słońce. Przy regularnym stosowaniu kwasu ferulowego w odpowiednim stężeniu skóra staje się gładsza.

Kwas ferulowy – z jakimi składnikami osiąga lepsze rezultaty?

Kwas ferulowy wzmacnia działanie innych składników powodując zwiększenie ich stabilności, skuteczności i osiągnięcia lepszych rezultatów pielęgnacyjnych. Sprawdź nasze rekomendacje składników aktywnych, które tworzą kwasem ferulowym świetne połączenia!:

Witaminy C oraz E:
Połączenie ze sobą kwasu ferulowego witaminy C i witaminy E zapewnia zwiększoną kompleksową ochronę skóry przed stresem oksydacyjnym, uszkodzeniami UV i widocznymi oznakami starzenia. Witamina C  to składnik aktywny  znany ze swoich właściwości rozjaśniających i przeciwstarzeniowych, może być dość niestabilna i podatna na utlenianie. Z kolei kwas ferulowy poprawia jej stabilność i zabezpiecza przed degradacją cząsteczek. Takie sam efekty osiąga poprawiając wydajność witaminy E.

Sprawdź serum z witaminą C i kwasem ferulowym >>

Retinoidy:
Wśród wrażliwych skór retinoidy mogą powodować podrażnienia skóry i nadwrażliwość. Kwas ferulowy łagodzi podrażnienia i zwiększa działanie przeciwstarzeniowe retinoidów.

Kwas hialuronowy:
Gdy połączymy ze sobą kwas hialuronowy kwas ferulowym to uzyskamy dodatkową ochronę bariery hydro-lipidowej skóry oraz na dłużej zachowamy nawilżoną, wygładzoną i elastyczną skórę. To bardzo dobra kombinacja łagodnych kwasów, gdy borykasz się z bardzo suchą skórą.

Niacynamid:
To składnik znany wszystkim jako witamina B3. Posiada ukierunkowane działanie do poprawy struktury skóry, jej kolorytu i wzmocnienia bariery skóry. Jeśli posiadasz skórę, która nie toleruje witaminy C to niacynamid stanowi świetną alternatywę pielęgnacyjną. Połączenie przeciwutleniających właściwości kwasu ferulowego wzmacnia moc działania niacynamidu w celu osiągnięcia promiennej skóry. Dzięki synergii tych składników osiągniesz lepsze efekty w postaci zminimalizowania widoczności porów, pierwszych zmarszczek i przebarwień skórnych.

Peptydy:
Kwas ferulowy wzmacnia działanie peptydów i chroni je przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego. Dzięki temu są jeszcze bardziej skuteczne w pielęgnacji antiaging i regeneracji skóry dojrzałej.

Jeżeli chciałabyś dowiedzieć się więcej na temat peptydów to zapoznaj się z tym artkułem: Czy peptyd Argireline jest lepszy od botoksu?

Filtry przeciwsłoneczne:
Kwas ferulowy również bardzo dobrze współgra z kremami SPF wzmacniając skuteczność działania filtrów.

Jak stosować kwas ferulowy w codziennej pielęgnacji skóry?

Rozszerzenie pielęgnacji skóry o kwas ferulowy może znacząco poprawić jej wygląd i kondycję. Kwas ferulowy jest składnikiem, który znajdziesz zarówno w serum, w kremach, w balsamach, a nawet w kosmetykach ochronnych przed promieniami UV. Serum w buteleczce składa się z wysoko skoncentrowanych składnikach, które mogą wniknąć głęboko w skórę. Codzienną pielęgnację uzupełnij nawilżającym kremem na dzień lub kremem do twarzy z filtrem, które jednoczenie zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia i ochronę przed promieniami UV/UB. Takie kosmetyki pełni funkcję 2w1 i są świetnym rozwiązaniem dla skóry tłustej, wrażliwej której nie chcesz świadomie przeciążać.

Ze względu na swoją moc, kwas ferulowy występuje w stężeniach od 0,5% do 1%. To jest odpowiednia i skuteczna dawka substancji, która jest pozytywnie tolerowana przez większość skór.

Jak nakładać warstwy kosmetyków z innymi produktami, czyli pielęgnacja kanapkowa

Po oczyszczeniu i stonizowaniu skóry nakładaj kosmetyki według swojej rutyny. Kwas ferulowy występuje w produktach o działaniu nawilżającym, odżywczym i regenerującym. Wybieraj kosmetyki, które będziesz mogła aplikować podczas porannej pielęgnacji. Dzięki temu podarujesz skórze ochronę antyoksydacyjną już od samego rana. Ponadto kwas ferulowy lepiej przenika w głąb skóry jeśli jest nakładany bezpośrednio na skórę. Przeważnie jest on składnikiem produktów na bazie wody i ekstraktów, czyli znajduje się w lżejszych kosmetykach, bardziej na dzień niż na noc. Kiedy zobaczysz pierwsze efekty? Podobnie, jak w przypadku innych składników aktywnych ważna jest regularność stosowania tego składnika. Poprawa skóry jest widoczna po kilku tygodniach, w zależności od kondycji Twojej skóry.

Jak przechowywać kwas ferulowy?

Do zachowania swoich pełnych właściwości składnik potrzebuje chłodnego i ciemnego miejsca. Ta zasada dotyczy wszystkich kosmetyków zawierających kwasy, a w szczególności witaminę C.

Czy kwas ferulowy jest bezpieczny dla skóry?

Tak, to jeden z bezpiecznych składników, który mogą stosować różne typy skóry. Znajdziesz go także w produktach dedykowanych skórze wrażliwej i skórze problematycznej. Z jego korzyści będzie również czerpała przyjemność skóra z trądzikiem, ponieważ kwas ferulowy jest lekką i niekomedogenną substancją. A skóra dojrzała doceni jego moc antiaging, duże oddziaływanie na produkcję kolagenu oraz super właściwości nawilżające. Oczywiście, jeśli wiesz o tym, że posiadasz skórę skłonną do podrażnień, ponieważ zazwyczaj kosmetyki wywołują u Ciebie małe lub większe podrażnienia lub reakcje alergiczne to warto, abyś wykonała próbę uczuleniową.

Zapoznaj się z naszym artkułem eksperckim na temat: Próba uczuleniowa. Jak wykonać w warunkach domowych?

Podsumowanie

Kwas ferulowy jest niewątpliwie wszechstronnym składnikiem, który możemy łączyć  z różnymi substancjami tworząc skuteczne duety. To wyjątkowy booster wyciskający moc możliwości z z każdego kosmetyku i wznoszący pielęgnację na wyższy poziom. Jest doceniany nie tylko za właściwości przeciwutleniających, dzięki którym chroni i wzmacnia barierę skóry. A to tylko jedna z jego zalet. Stosuj go regularnie przez kilka tygodni, a poprawisz kondycję skóry i osiągniesz promienny wygląd. O to właśnie chodzi w pielęgnacji!

 

Zostań z nami na dłużej i dołącz do naszego Instagrama – @Freeskin_pl