Glukonolakton – delikatny kwas PHA

Glukonolakton – delikatny kwas PHA

Glukonolaktom jest naturalnym składnikiem skóry powstającym w wyniku przemian metabolicznych glukozy na poziomie komórkowym. Hamuje procesy starzenia i działa antyoksydacyjnie. Glukonolakton, bo o nim mowa, to bardzo łagodny przedstawiciel kwasów polihydroksylowych zwanych w skrócie kwasami PHA.

Poszukujesz aktywnego składnika, dzięki któremu będziesz mogła rozpocząć przygodę z kwasami? Koniecznie sprawdź kosmetyki zawierające glukonolakton.  Kwasy PHA nie podrażniają skóry. Możemy je łączyć z innymi substancjami aktywnymi. Najważniejszą ich zaletą jest jednak to, że są tolerowane przez niemal każdą cerę.

Kwasy PHA a glukonolakton

Kwasy PHA to grupa nowej generacji kwasów stosowanych nie tylko w kosmetyce profesjonalnej, ale również w domowej pielęgnacji. Kwasy PHA mają podobne działanie jak kwasy owocowe (AHA), są jednak bardziej delikatne i przeznaczone do każdego rodzaju skóry. Glukonolakton, jako jeden z kwasów polihydroksylowych, działa niezwykle łagodnie – nie powoduje żadnych zaczerwień ani pieczenia na skórze. Podczas regularnego stosowania bardzo delikatnie złuszcza zrogowaciały naskórek. Ze względu na swoje właściwości kosmetyk możemy stosować u osób, które posiadają wrażliwą cerę.

Korzyści stosowania glukonolaktonu

Glukonolakton to przede wszystkim naturalny antyoksydant – niweluje wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się skóry. Co ważne, glukonolakton wykazuje silne właściwości nawilżające, dzięki czemu Twoja cera stanie się bardziej jędrna i elastyczna. Skutecznie łagodzi podrażnienia na skórze, działa przeciwzapalnie oraz przyspiesza regenerację komórek. Ten delikatny kwas reguluje także stężenie pH w kosmetyku. Po zastosowaniu normalizuje wydzielanie sebum, dlatego jest szczególnie zalecany w leczeniu trądziku.

Z jakimi składnikami aktywnymi łączyć glukonolakton?

Przed zastosowaniem kwasu należy dokładnie zapoznać się z zasadami jego stosowania – to jest możliwości łączenia z innymi składnikami aktywnymi.  Zaletą kwasu polihydroksylowego jest to, że możesz go stosować wraz z wieloma innymi składnikami aktywnymi. Są to m.in.: kwas salicylowy i migdałowy, mocznik, aloes, cynk PCA, arginina, mleczan sodu, witamina E, hydrolaty, a także gliceryna. Pamiętaj jednak, aby nie łączyć glukonolaktonu z witaminą A lub C, ponieważ bardzo łatwo może dojść do podrażnienia skóry. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z żadnego z tych składników, stosuj je oddzielnie – witaminę A lub C rano, a glukonolakton podczas wieczornej pielęgnacji lub wymiennie – co drugi dzień.

Jak sama widzisz, glukonolakton to coraz bardziej popularny składnik wielu kosmetyków do pielęgnacji cery. Znajdziesz go w składzie wielu kremów, masek do twarzy czy toników. Doceń korzyści płynące ze stosowania tego niezwykle łagodnego kwasu PHA i już dziś wprowadź glukonolakton do swojej codziennej pielęgnacji. Twoja skóra szybko Ci za to podziękuje!

Poprzednie posty w tej kategorii